ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

6 Ağustos 2017 Pazar

Saten Duvarda Alçı Rötuş Zımpara Nasıl Yapılır?



Zaman içerisinde yıpranan saten alçı duvarlarınıza uygulayacağınız pratik birkaç rötuş ile eski pürüzsüz görünümünü geri getirebilirsiniz. Bunun için İhtiyacınız olan malzemeler bir miktar saten alçısı, temiz bir kap, kâğıt zımpara ve demir ıspatula.

Darbeye dayalı saten duvar göçükleri


Özellikle evinde küçük çocukları olan ailelerin sıkıntıya düştüğü konulardan birisi kısa sürede alçı duvarların yıpranmasıdır. Kapı kulplarının çarpması, sandalye, elektrik süpürgesi gibi ev aletlerinin çarpması ile oluşabilen çizik, göçük benzeri irili ufaklı duvardaki darbeler sadece yüzlerine boya uygulayarak düzelmeyebilir. Bu darbe izlerini düzeltilmesi için alçı rötüş ve üzerine yeni boya uygulanmalıdır. Bu aşamada yapılacak olan ilk iş saten alçıyı hazır hale getirmektir.

Saten alçı hazırlanması 


Düzenleme ve yapacağınız alanın büyüklüğüne göre temiz bir kaba toz saten alçı konulur. Azar azar su yedirilerek karıştırılır. Alçı kıvamı asla sulu olmamalıdır. Mümkün mertebe kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayacak yoğunlukta olmalıdır. Hazırlanan saten alçının hızlıca sertleşip koruyacağı düşünülerek vakit kaybetmeksizin rötuş yapılacak duvara uygulama aşamasına geçilmelidir.

Saten alçının duvara uygulanması


Rötuş yapılacak duvarın tozdan temizlenmiş olmasına dikkat edilir. Metal ıspatula yardımı ile alınan bir miktar alçı duvardaki alana sıvanır. Ispatula yardımı ile duvardaki göçük içerisi saten alçı ile dolana kadar yedirme işlemine devam edilir. Alçı kurumadan yumuşak bir sünger yardımı ile duvar yüzeyinin fazlalığındaki kaba alçı temizlenir ve kurumaya bırakılır.

Saten alçının zımpara kağıdı ile pürüzsüzleştirilmesi

Duvar nasıl zımparalanır?

Saten alçının hızlı kuruyan bir madde olması sebebiyle yarım saat içerisinde saten alçının pürüzsüzleştirilmesi aşamasına geçilebilir. Aktarlardan veya hırdavatçılardan kolaylıkla bulunabilecek kağıt zımpara ile rötuş yapılan duvardaki alçı, dairesel hareketler uygulanarak zımparalanır. Bu aşamada alçının duvardan taşma yapmamamasına veya duvar seviyesinin altında kalmamasına dikkat edilmelidir.

Zımpara ile düzlenen duvarın yeniden boyanması


Zımparalama işleminde oluşan alçı tozları yumuşak nemli bir bez ile temizlenir. Duvar boyama için hazır hale getirildikten sonra duvarın bütününe boya uygulaması yapılır.  Eğer rötuş yapılan alan büyük ve 1. kat boyadan sonra rötuş izi belirgin ise 2. kat boya uygulanır. Bu işlemden sonra duvarınız artık eski pürüzsüz görünümüne yeniden kavuşmuş olur. 

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. İlginiz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Kaç numara zımpara kullanılmalı. Bu zımparanın bir adı var mı, alırken ne diye istemeliyiz satıcıdan?

    YanıtlaSil
  4. Selam kağıt zımpara demeniz yeterli olur

    YanıtlaSil