ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

25 Şubat 2016 Perşembe

Pankreas İltihabı Neden Olur?

Aniden başlayan ve uzun süren karın ağrısı, pankreas iltihabının en önemli belirtisidir. Buna sebep olan iki olay alkol ve safra kesesi taşlarıdır.

Pankreas İltihabı Neden Olur?

Safra taşı, safra kesesinden safra yoluna düşüp pankreas içerisinden bağırsağa doğru atılmaya çalışılır. Bu esnada pankreas kanalının ağzında oluşan birtakım değişikler, pankreastaki bu enzimlerin doku içerisinde aktifleşmesine yol açar. Böylece iltihaplanma başlamış olur. Bir diğer etken de alkoldür. Alkolün yaratmış olduğu birtakım toksin olaylar, pankreasın bezleri içerisinde üretmiş olduğu enzimlerin aktifleşmesine ve iltihaba neden olmaktadır. Pankreas iltihabı mikropsuz bir iltihaptır. Pankreasın yarattığı sindirim enzimlerinin dokuya çıkması iltihaplanmaya neden olur.

Pankreas İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Pankreas iltihabının en önemli belirtisi aniden başlayan ve sürekli olan karın ağrısıdır. Bu karın ağrısı karnın üst kısmından kuşak şeklinde sırta doğru uzanır. Karın ağrısı yemeklerden sonra daha fazla hissedilir hale gelir. Beraberinde mide bulantısı, kusma, terleme, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler bulunur. Kronik bir pankreatit var ise pankreas faaliyetleri de bozulur. Pankreas iltihabında sindirim enzimleri insülin üretemez. Bunun sonucu olarak yağ emiliminde, karbonhidrat ve protein emiliminde bozulmayla birlikte zayıflama ve yağlı dışkılama belirtisi olur. Bazı durumlarda hafif orta ateş görülebilir. Kronik yada uzun süreli pankreas iltihaplanması aşamasında hastanın ağrıları azalabilir ya da tamamen dinebilir. Bu, pankreasın ağrıya neden olan enzimleri üretemeyecek kadar tahrip olmasından kaynaklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder