ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

21 Temmuz 2017 Cuma

Evlilikte İdeal Yaş Farkı



Evlilikte bir takım anlaşmazlıklar yaşanıyor olması normaldir ve  anlaşmazlıkların çeşitli sebepleri nedenleri vardır. Bunda yaş faktörü, aile faktörü ve kişilerin kültürel bir takım kişilik özellikleri ve yapı özellikleri etkili olmaktadır.  Teknik olarak eşler arasındaki yaş farkının da bu anlaşmazlıkların oluşmasında önemi var mı yok mu? Aynı yaştaki kişiler daha mı iyi anlaşırlar yoksa aradaki yaş farkının olması bir avantaj mıdır yoksa bir dezavantaj mıdır?
Eşler arasında kaç yaş fark omalıdır?

İdeal olan eşler arasında yaş farkının olmamasıdır ama artı eksi 5 yaşın normal kabul edilebileceği söylenebilir.  Bunun dışında büyük yaş farkları o kadın erkek ilişkilerini baba kız ilişkilerine veya anne oğul ilişkilerine  dönüştürebilmektedir. İdeal yaş özelliklerinin aynı yaş veya aynı yaşa yakın olması önerilmektedir. 

Evlilikte sağlıklı ilişkilerin oluşabilmesi için önce kadının hayatta kendini gerçekleştirmiş olması ve erkeğin kendini gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Eşlerin sağlıklı bir kişilik yapısına sahip olmaları gerekiyor. Evlilik öncesi eğer psikolojik anlamda kişilik olarak kadında ve erkekte yetersizlikler ya da hayata dair kaygılar varsa evlilik ile beraber hayatının değişebileceği beklentisine giriliyor. Bu anlamda evlilik bir terapi değildir, evlilik bir iyileştirme kurumu değildir.


 Evlilik sağlıklı iki insanın bir araya gelerek bir bütünlük sağlaması ve bir paylaşım gerçekleştirmektir ama toplumda genelde evliliğe yönelik baskılar söz konusudur. Askerden sonra evlen artık veya evlenince mutlu olursun yaşın geldi artık evlenmelisin tarzında özendirmelere sıkça karşılaşılır. Bu özendirmeler zamanla kişilerde erken yaşta evlilik kararı almalarına yol açabilmektedir.
Evlilik bir zorunluluk mudur? yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Dinimizde eşler arasındaki yaş farkı

Evlilikte yaş farkı kaç olmalı islam dinine göre eşler arasında büyük yaş farkları olması evlilige engel olmamakla beraber esler arasinda her konuda denkliğin olması önemlidir. En  güzel örnek Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi sellem efendimizin sünnetinde görülebilir. Hz. Fatıma validemiz evlilik çağına gelince, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer gelerek onu Resulullah'tan (a.s.m.) istediler. Fakat Peygamber Efendimiz (a.s.m.), "Henüz küçüktür.buyurarak nikâha rıza göstermedi. Aynı talep Hz. Ali'den gelince, uygun gördü ve Hz. Fatıma'yı Hz. Ali ile nikahladı. (Nesei, Nikah:7) Nitekim, o sıralar Hz. Ebû Bekir elli bir, Hz. Ömer kırk iki ve Hz. Ali yirmi dört yaşlarında idiler. Hz. Fatıma ise on sekiz yaş civarında idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder