ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

11 Mart 2016 Cuma

Bankadan Altın Nasıl Alınır?

Yapılan birikimleri değerlendirmek için pekçok kişi altına yatırım yapmak ister. Genellikle yapılan iş kuyumcuya gidip işçilik ücreti az olan veya mümkünse işçiliği olmayan altın ziynet eşyası almak olur.
Kuyumcular da tıpkı bankalar gibi altının gramının düşük veya yüksek olmasıyla ilgilenmezler. Onlar için kar payı alım satım arasındaki farktır. Bu farka makas denir. Örneğin çeyrek altın kuyumcudan 190 liraya alınır ve hemen geri dönülüp satılmak istenirse 182 liraya satılımış olur. Aradaki bu 8 liralık fark kuyumcunun kar payıdır.
Bunun gibi 24 ayar bilezik alınırken gramı 118 lira iken satılırken 115 liraya düşer. Kuyumcular arasındaki fiyat farkı gramda 2-5 lira arasında değişebilir. Satmak istediğimiz bileziğe kuyumcuların farklı fiyatlar teklif etmesi bu makastan kaynaklanır.
Bankaların altın alış satış işlemleri de kuyumcular gibi olmasına rağmen makas fiyatları daha maküldür. Bankalarda altının gramı alış satış arasında ortalama 0.8 kuruş makas vardır ki bu kar payı kuyumculara göre yaklaşık 5 kat daha azdır. Garanti Bankası, Ziraat Bank, Vakıflar Bankası gibi bankalarda makas 0.7 kuruş; Türkiye Katılım Bankası ve Denizbank gibi bazı bankalarda bu makas 0.4 kuruşa kadar düşmektedir. Bu sebeple bankadan altın alımı yapmak daha karlı olur ve evde saklama sıkıntısına çare olur.

Herhangi bir bankadan altın almak için o bankada altın hesabı olması gereklidir. Bu banka şubesinde açtırılabildiği gibi internet şubesi kullanılarak da yapılabilir. Örneğin 0n bin tl ile bankadan altın alımı yapılmak istenirse bankaya bizzat gidilebilir. Banka telefon ile aranabilir. Ya da internet şubesine giriş yapılır. Yatırım seçeneğinden altın alımına girilir. Altının gramı 100 lira ise 10 bin tl ile 100 gram altın alışı yapılabilir.

Her ay veya belli aralıklarla en az 1 gram altın alınabilir. Bankalara altın alma emri verilerek maaş yattığında belirlenen tutarda altın alımı otomatik olarak gerçekleşir. Bankalar altın hesabından yıllık ücret vs. almazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder