ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

25 Şubat 2016 Perşembe

Uyku Tulumu Nasıl Kullanılır?

Kampçıların, avcıların, gezginlerin vazgeçemediği malzemelerden biri olan uyku tulumunun kullanım özellikleri ve çeşitleri vardır.

Uyku tulumları kaza tüyü ve elyaf olmak üzere iki çeşittir. Kaz tüyü pahalıdır ama elyafa göre daha iyi yalıtım sağlar. Bununla beraber fiyat kalite performansı açısından kamçılar daha çok elyafı tercih eder. Uyku tulumunun içindeki etikette kaç dereceye kadar koruma sağlayacağı yazılıdır. Çok soğuk havlarda üzerimize kazak türü kalın bir şey giyilebilir. Normal şartlarda uyku tulumundaki etiketin öngördüğü sıcaklıklarda ince kıyafetlerle tuluma girilmelidir. Kalın kıyafetler giyinmek tulumda terlememize sebep olur. Uyku tulumu, içindeki sıcaklığı dışarı vermediği için çok güzel bir yalıtkandır. Vücut ısınızı uyku tulumunun içinde tutar. Isınmamızı sağlar. Uyku tulumunun içine nemli kıyafetlerle girilmemelidir. Örneğin ıslak çorapla tuluma girmek ayağımızı üşütür. Uyku tulumu özellikle çadır içinde verim sağlar. Altına met adı verilen sıkıştırılmış sünger serilmelidir. Bu malzeme hem yumuşak bir zeminde yatmaya hem de yerden gelecek soğuğu kesmeye yarayacaktır.

Kolları dışarıda bırakan, boğaza kadar çekilen, başlığı kapanan tipleri vardır. Ülkemizde daha çok kolları dışarıda bırakan uyku tulumu kullanılmaktadır. -5 derece sıcaklıkta hafif bir termal içlikle rahatça uyunabilir. Başlıklı mumya tipi uyku tulumu daha çok hava sıcaklığının -20 derecenin altına düştüğü aşırı soğuk gecelerde tercih edilir. Tulumun ayak kısımları dar, omuzlara doğru geniştir. Tulumun fermuarı aceleyle kapanmamalıdır. Fermuarın sıkışmasıyla kumaşın yırtılması istenen bir durum olmayacaktır. Tuluma girilip fermuar çekildiğinde boyun kısmı açıkta kalır. Tulum içindeki sıcak havanın saklanması için boyun bölgesindeki büzgü ardından baş bölgesindeki büzgü kapanmalıdır. Bu şekilde aşırı soğuk havalarda tam koruma sağlanmış olur. Tulum içinde sırt üstü uyumak zorunluluğu yoktur. Sağa veya sola dönülebilir. Konforlu bir uyku için alta yaktık konabilir.

Uyku tulumu kullanılmadığı zamanlarda, saklarken ezilmemesine dikkat edilmelidir. Tulumun içindeki elyaf malzemesinin uzun süre ezilmesi yalıtım özelliğini kaybettirir. Bu durum ısınmanızı etkiler. Tulumu saklamak için yüklük benzeri düz zemine serilmesi uygun olur. Uyku tulumu, kullanmadan önce sirkelenerek içindeki elyafın dirilmesi sağlanır. İçinde hava boşlukları oluşarak yalıtım verimi artar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder