ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

25 Şubat 2016 Perşembe

Mangalda Tavuk Nasıl Yapılır?

Türk insanının vazgeçilmez tatlarından biri mangalda tavuk yapmaktır. Mangal yapılacak tavuğun seçimi, hazırlık aşaması ve mangal pişirmede uygulanacak kurallar vardır. Bu ipuçları, yapılan mangalın daha sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda tavuk etinin lezzetine lezzet katar.

Mangal ateşi dengeli bir şekilde yanmaya bırakılmalıdır. Mangalın kenarında yanmayan, is çıkaran kömürler varsa ateş ortalanmalıdır. Bütün kömürlerin köz olduğu kontrol edildikten sonra mangal ızgarası kömürün üzerinde tutulur. İyice ısıtılan mangal ızgarası tavuk derisi veya kuru soğan ile silinir. Bir fırça yardımı ile zeytinyağıyla yağlanır. Bu, tavuk etinin ızgaraya yapışmasını engeller.

Mangal için tavuğun kalça ve kanat kısımları tercih edilmelidir. Göğüs eti mangalda kuruyacağından saman gibi bir tat verir. Tavuğun kanat kısmı mangalda en çok tercih edilen kısımdır. Mangalda pişirilecek tavukların daha lezzetli ve yumuşak olması için ateşe konmadan marine edilmesi tavsiye edilir.

Tavuk etini marine etmek için tavuk derin bir kaba alınır. İçine bir kaşık yoğurt, bir kaşık salça, bir kaşık zeytinyağı, tuz, isteğe göre karabiber ve pul biber konur. Güzelce karıştırılır ve yaklaşık on dakika bekletilir. Kanat kısmı derili, but kısmı derisiz ise iki ayrı kapta marine etmek faydalı olacaktır.

Tavuğun derisindeki organizmalar derisiz tavuğa kolaylıkla geçer ve çok hızlı üremeye başlarlar. Aynı şekilde pişirilen tavuk parçalarının çiğ tavukların yanına konması da sakıncalıdır. Çiğ tavuk derisinin üzerindeki bakterilerin yenmek üzere hazırlanmış tavuklara geçmesi sağlık açısından risk oluşturabilir. Mümkün mertebe çiğ ve pişmiş tavuklar için farklı maşalar kullanılması önerilir.

Hazırlanan tavuk etleri tamamen köz haline gelmiş mangala konur. Yüksek ateşte tavuk pişirmek, dışını sertleştirip içini çiğ bırakır. Çok düşük ısıda pişirmek ise tavuğun sertleşip plastikleşmesine sebep olur. İdeal olan ızgaranın ateşten 10 - 15 cm uzaklıkta olmasıdır. Ateşin eşit şekilde mangalda dağıldığına dikkat edilmelidir. Tavuğun but gibi nisbeten kalın parçalarının içlerinin de pişebilmesi için tavuğun üzerine derin çizikler atılır. Tavuk eti kısa aralıklarla çevrilerek dört bir yanının pişmesi sağlanır. Etlerin küçük parça olması pişirmeyi kolaylaştırır. 

1 yorum:

  1. Artık dumansız mangallar çıktı o herkesin bildiği tavadan farkı olmayanlardan değilde gerçek dumanıyla mangal yapan tütsü aromasını veren cihazlar. Normal bildiğimiz mangal kullanıyorlar ama sonradan çıkan dumanı filtre ediyorlar. Havmak mangal diye aratırsanız internette videoları mevcut. Bizim gibi mangal bağımlıları için bulunmaz nimet :)

    YanıtlaSil