ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

8 Mart 2016 Salı

Dar Gelen Ayakkabı Çizme veya Bot Nasıl Genişletilir?


Beğenerek aldığımız güzel bir çift çizmenin, botun veya  ayakkabının aldığımız kilolar yada ayaklarımızın şişmesinden dolayı ayaklarımızı sıkması ve rahat bir şekilde giymemizi engellemesi durumunda çaresiz olmadığımızı bilmemiz gerekir.

Trendyol'un yıl boyu devam eden efsane indirim kampanyaları ile aradığınız çizme veya botu rahatlıkla bulabilirsiniz. Resme tıklayınız.



Yine de devam etmek istiyorsanız buyrun yazımıza..

Aşağıda sıralanan yöntemler dar gelen her türlü ayakkabı için güvenle uygulanabilen pratik genişletme yöntemleridir. Bu yöntemleri dar gelen bot, dar gelen çizme, dar gelen ayakkabı için kullanabilirsiniz.

Dar gelen yada ayaklarımızı sıkan çizmelerin, ayakkabının yerine yenisini almadan önce birkaç yöntem ile her çeşit ayakkabının ve spor ayakkabıların genişletilmesi mümkündür.

Öncelikle yapılması gerekenlerin başında uygulayacağımız tekniklerde dar gelen ayakkabıya zarar vermemek ve kullandığımız malzemenin ayakkabımıza uygun olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.

Dar gelen çizmeleri ve ayakkabıları genişlemek için;
En kolay yöntem; iki çift çorap giyerek yeni alınan çizmelerin evde giyilerek birkaç saat çıkarmadan beklemesidir.

Çizme üzerine vazelin sürdükten sonra içine top şeklinde yaptığımız gazeteleri sıkıca koyarak sabaha kadar bekletiniz. Böylelikle hem dar gelen çizmenin genişlemesi sağlanmış hem de daha parlak görünmesi sağlanmış olacaktır.

Ayakkabıcıdan çizmenizin bir büyük numara kalıbını olarak içine sıkıca yerleştiriniz. Bir iki gün çıkartmadan bekletiniz.

Sirke yada ispirto derinin yumuşamasını sağlayacağından; sirke yada ispirto ile ıslattığımız gazete yada bezi ayağınıza dar gelen ayakkabının  içine sıkıca yerleştiriniz. Birkaç sat içinde ayakkabının bir numara genişlediğini hissedeceksiniz.

Ayakkabı mağazalarında bulabileceğiniz ayakkabı genişletme spreyini talimatlara uygun bir şekilde kullanarak çizme genişlemesi sağlanabilir.

Birkaç adet patates soyularak çizmenin içine güzelce yerleştirilir. Gece boyunca genişlemesi için bekletilir.

Temiz bir poşete su koyularak (suyu akıtmayacak bir poşet olması yaralıdır) çizmenin içine yerleştirilir ve temiz olması açısından ayakkabıları da bir poşet içerisine koyarak buzluğa koyalım. Birkaç saat içerisinde ayakkabının içerisinde su donacaktır. Suyun donması ile çizmenin genişlemesi de sağlamış olacaktır.

Çizme giyilmeden önce sıcak su buharı tutularak oluşan sıcaklık ile derinin yumuşaması sağlanmış olduğundan soğumadan genişleyen çizmenin giyilmesi gerekir.

Deri çizmelerde ve ayakkabılarda onemli olan bir diğer husus da çizme boğazının dizlerimizi sıkması yada rahatsız etmesidir. Bunun için dar gelen çizmelerin profesyonel bir ayakkabı tamircisine götürülerek o bölgenin açtırılması sağlanmalıdır.

Eğer bu yöntemlerle çizmelere zarar vermeden yapabileceği konusunda tereddüt yaşayanlar varsa, ayakkabı tamircilerine giderek onlardan yardım almaları isabetli bir karar olur.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulayacak olanlar ise yavaş bir biçimde dar gelen ayakkabı bot veya çizmenin derisine zarar vermeden yapmaları gerekmektedir.

2 yorum: