ÖNE ÇIKAN KONULAR

İPUÇLARI

25 Şubat 2016 Perşembe

Saten Kumaş Nasıl Ütülenir?

Abiye elbise pileli perde gibi ütülemesi zor olan saten kumaş ütüleme ve saten kumaş yıkama zannedildiği kadar zahmetli değildir. Genellikle giysi, örtü ve perde yapımında kullanılan saten kumaş, parlak dokusuyla şık bir görünüm sağlar. Saten, rahat kullanımlı ve şık görünümlü olmasından dolayı tercih edilir. Saten kumaş ütüsü hassas olmayı gerektirir. Aksi halde kumaş, kolayca zarar görebilir. Saten kumaşının kolayca ütülenebilmesi için yıkama, ütü ve askı aşamaları çok önemlidir.

Saten Kumaşın Kırışmadan Yıkanması 

Saten soğuk suda elde yıkanabilir. Çitileme ve sıkma yapılmamalıdır. Makinede yıkanacaksa, çamaşır makinesi boş olmalıdır. Dolu bir makine satenin inatçı şekilde kırışmasına sebep olur. Hassas ayarda veya varsa saten ayarında çalıştırılmalıdır. Uzun süre kurutma yapılmamalıdır.

Saten Elbisenin Ütülenmesi  

Sateni ütülemeden önce ütü masası ve ütü tabanı tozdan arındırılır. Ütü masasına bir kat kılıf veya bez serilmelidir. Bu örtü, saten kumaşın parlamasına engel olacaktır. Ütü, en düşük ısı veya  varsa saten ütüleme ısısına ayarlanmalıdır. Saten kumaş ters çevrilerek ütü masasına serilir. Satenin parlak yüzü olan dış yüzüne ütü vurmaktansa daha mat olan iç yüzüne ütü vurulmalıdır. Eğer yeni bir saten ütüleniyor veya yeni bir ütü kullanılıyorsa çok daha dikkatli olunmalıdır. Kumaşın küçük bir bölümünde test edilmelidir. Satenin üzerine beyaz tülbent konularak ütüleme işlemine başlanır. Beyaz tülbent, saten elbisenin renk ve kumaş dokusunu korumaya yardım edecektir. Düşük ısıdaki ütü yardımıyla, çok bastırmadan saten üzerindeki kırışıklıklar ütülenir. Saten kumaştaki kırışıklıklar açılırken ütünün çok bastırılması kumaşın parlamasına neden olur. Bunun yerine ütünün buhar gücünden yararlanılmalıdır. Kumaşın aynı bölgesinde uzun süre ütü yapılmamalı, erişilmesi zor alanlar için buhar uygulaması tercih edilmelidir. Ütü işleminde ütünün kumaş üzerinde uzun süre sabit bekletilmesi kumaşın kolaylıkla zarar görmesine hatta kumaşın yanmasına neden olabilir. Eğer saten bir örtü veya saten perde ütüleniyor ise ütü masasından sarkan kumaşın tekrar kırışmamasını sağlamak için üst kısımdan başlayarak kaydırma yöntemi kullanılır. Kumaşın yere değip tozlanmaması için yere temiz geniş bir bez serilebilir.

Ütüleme Sonrası

Dolaptaki diğer elbiselerin sateni tekrar kırıştırması engellenmelidir. Ütüsü yapılan saten bir perde ise ütü sonrası hemen asılması daha doğru olur.

Dar gelen sıkan ayakkabı, bot veya çizmelerinizi genişletme ipuçları için buraya tıklayabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Aldığım saten elbiseyi kuru temizlemede ütüleyemedi bol buhar şu puskurtmus yinede açılmamış bu evd et de denedim açılmıyor parayamı üzülen düğün günü geldi kızım üzülüyor kiriş iyi k elbiseyle mi gedicem diyor imdaaaaat

    YanıtlaSil